3TON
Nahajate se tukaj: Domov ZANIMIVOSTI RECIKLIRANJE ELEKTRONSKIH KOMPONENT

RECIKLIRANJE ELEKTRONSKIH KOMPONENT

There are no translations available.

Britanski NPL (National Physical Laboratory) je v sodelovanju s podjetjema In2Tec in Gwent Electronic Materials Ltd razvil tehnologijo, pri kateri se s pomočjo vroče vode odstranijo elektonske komponenete, ki so se nahajale na tiskanih vezjih.

Ker, kot navajajo viri, vsako leto v smeteh konča več milijard elektronskih naprav, so zahteve po recikliranju in ponovni uporabi elektronskih komponent in zavrženih materialih vedno večje. Raziskave kažejo, da približno 85% tiskanih vezij konča na različnih deponijah, od tega pa je več kot 70% nekovinskih odpadkov.

Cilj projekta »ReUSE-Projekts« (Reuseable, Unzippable, Sustainable Electronics) je izboljšati zmogljivosti za recikliranje elektronskih naprav ter na ta način zmanjšati vsakoletne prilive in kopičenje elektronskih odpadkov. Projektni partnerji so v ta namen razvili posebno vrsto tiskanih vezij na bazi polymernih plasti, ki je odporna na večkratno izpostavljanje segrevanju in vplivu parnih kopeli. Na ta način se elektronske komponente zlahka odstranijo s pomočjo vroče vode s tiskanega vezja, ki pa ostane še vedno uporabno. Odstotek ponovno uporabnih tiskanih vezij se tako zviša od prejšnjih 2% na zavidljivih 90%.

Operaterji

A1 red_logo

logo novi_manji

header logo2x_0_1

Tritel d.o.o.

Nadgoriška cesta 37
1231 Ljubljana-Črnuče

T/F: +386 (0)1 56 110 15
T: +386 59 110 186
M: +386 51 692 460
E: info@tritel.si