3TON
Nahajate se tukaj: Domov ZANIMIVOSTI ALTERNATIVA VETRNIM TURBINAM

ALTERNATIVA VETRNIM TURBINAM

There are no translations available.

Raziskovalci podjetja NTS Energie und Transportsysteme so skupaj s strokovnjaki inštituta Fraunhofer Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) razvili novo metodo uporabe vetrne energije.

Namesto običajnih lopatic rotorjev vetrnih turbin, se vetrna energija pretvori v kinetično energijo z zmaji. Ta deluje zelo podobno kot zmaj pri Skyte-deskanju. V večjih višinah so vetrovi bolj stalni in pihajo z večjimi hitrostmi. Ker se energija vetra spreminja s tretjo potenco hitrosti, so rotorji običajnih vetrnic postajali vedno večji, stolpi, na katerih so zmontirani generatorji, pa višji. Pri tem so pa bile zelo hitro dosežene končne zmogljivosti in meje vetrnic, prvič zaradi visokih hitrosti vrtenja in obodnih hitrosti lopatic rotorjev, nato pa še zaradi potrebne po večji trdnosti stolpov, kar je posledično pripeljalo do naraščanja finančnih vložkov in do meje finančne vzdržnosti projektov.

Tukaj se kot alternativa ponudi tehnologija zmajev, ki glede na težo dosegajo večjo trdnost konstrukcije in se jih da dvigniti na večje višine. Zmaj s površino 20 m² lahko tako teoretično povleče težo ene tone oz. dosega osem zmajev s skupno površino 300 m² enak učinek kot 20 običajnih vetrnih turbin 1 MW razreda.

Operaterji

A1 red_logo

logo novi_manji

header logo2x_0_1

Tritel d.o.o.

Nadgoriška cesta 37
1231 Ljubljana-Črnuče

T/F: +386 (0)1 56 110 15
T: +386 59 110 186
M: +386 51 692 460
E: info@tritel.si